Közzétéve:

10 jótanács babalátogatóknak


Egy kisbaba érkezése a családban vagy a baráti körben mindenkit nagy izgalommal tölt el, és alig várják, hogy meglátogathassák a picit. Van azonban néhány „szabály”, amit mindenképp érdemes betartani a lelkes látogatóknak.

 

 1. Beszéljük meg az időpontot! Vannak olyan anyukák, akik alig várják, hogy személyesen is elbüszkélkedjenek a babával, és vannak, akik régi szokás szerint szeretnék kivárni azt a bizonyos 6 hetet, vagy akár többet is, mielőtt látogatókat fogadnak. A lényeg, hogy egyeztessünk a kismamával, ne váratlanul menjünk és még véletlenül se csapjunk meglepetés bulit a kórházból hazaérkező kimerült anyukának!
 2.  


 3. Ne várjunk el vendéglátást! Még akkor is, ha korábban sokat sütött-főzött a kismama, az újszülött érkezésével annyi más teendője lesz, hogy nem fog tudni a vendéglátásra koncentrálni. Ezért inkább készítsünk neki mi egy kis süteményt, gyümölcssalátát, vagy bármit, amit tudjuk, hogy szívesen fogyaszt. Érdemes előre közölni is az anyukával, hogy ne készüljön semmivel, hiszen nem azért megyünk!
 4.  


 5. Ne felejtsük el a nagyobb testvért! Igaz, hogy az újszülöttre vagyunk a leginkább kíváncsiak, de ha vannak nagyobb testvérek is, őket sem szabad kihagyni. Illik nekik is valami apró ajándékkal kedveskedni, ezzel is megelőzve a testvérféltékenység kialakulását. Érkezéskor is a nagyobb gyereket rajongjuk körbe először, csak utána csodáljuk meg az új családtagot.
 6.  


 7. Cipőt le! Kézmosás! Remélhetőleg mondani sem kell, hogy ahol csecsemő van, ott néhány alapvető higiéniai szabályt be kell tartani. Ne kérdezzük meg, hogy levegyük-e a cipőnket, hanem vegyük csak le! Az is fontos, hogy első utunk a fürdőszobába vezessen, ahol alaposan megmossuk a kezünket, még akkor is, ha nem is érünk a babához.
 8.  


 9. Ne oktassuk ki az anyukát! Ezt néha nehéz betartani, főleg ha már van gyerekünk, és más elveket képviselünk. A gyereknevelésről, gondozásról minden szülőnek nagyon határozott elképzelése van, ami vagy egyezik más szülők véleményével, vagy nem. Azonban első látogatásnál vitába szállni illetlenség, ezért még ha ellenkezik is az elvünk néhány kérdésben, próbáljuk meg magunkban tartani a véleményünket, vagy csak nagyon tapintatosan közölni.
 10.  


 11. Kerüljük az illetlen kérdéseket! A gyermekágyas időszakban az anyuka különösen érzékeny, és bár igyekszik mindent megtenni a babáért, előfordulhat, hogy nem minden úgy sikerül, ahogy eltervezte. Ezért ne hozzuk őt kellemetlen helyzetbe olyan kérdésekkel, hogy „Van elég tejed?” vagy „Mindig ilyen sokat sír?” Szintén nem aktuális kérdés ilyenkor, hogy „Mikor jön a következő?”, „Mikor lesz a keresztelő?” vagy hogy „Mikor mész vissza dolgozni?” Ezek ráérnek egy későbbi alkalommal!
 12.  


 13. Kapcsold ki a vakut! A fényképezésnek nincs akadálya, fontos viszont, hogy a baba szeme (is) még nagyon érzékeny ilyenkor, ezért vakut semmiképp ne használjunk. Inkább szülessenek rossz képek, minthogy egy vakuvillanástól megrettent babát kelljen nyugtatgatni.
 14.  


 15. Megfoghatom egy kicsit? Ha ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy kezünkbe vegyük a csöppséget, kérdezzük meg az anyukát, hogy szabad-e. Ha kéri, hogy így vagy úgy tartsuk, fogadjunk szót neki! Ha pedig valamiért nemet mond, ne erőltessük és ne sértődjünk meg; ez csak a természetes szülői aggódás jele. Lesz még elég alkalmunk dédelgetni a picit!
 16.  


 17. Vigyünk ajándékot! Igen, ez itt a reklám helye! 🙂 De ha a pelenkatortán kívül mást is szeretnél vinni, praktikus lehet még egy finom ebéd, hogy az anyukának ne kelljen főzni. Kedves meglepetés lehet egy a baba születésnapján vásárolt napilap, amit nagykorában biztos értékelni fog. De az anyukáknak, sőt az apukáknak is lehet kedveskedni valami aprósággal.
 18.  


 19. Ne maradjunk sokáig! Bármennyire is ennivaló a csöppség, első alkalommal elégedjünk meg egy rövid látogatással. 1 óránál tovább csak akkor maradjunk, ha az anyuka kifejezetten marasztal minket – és nem csak udvariasságból.