Közzétéve:

Ajándék babáknak karácsonyra 0-2 éves kor

Egy kisgyerek karácsonya mindig varázslatos.  Ajándékot venni pedig nagynak is, kicsinek is egyaránt nehéz. Babáknak talán egy fokkal azért nehezebb, mert még nem tudják elmondani mit szeretnének. Nem tudnak rámutatni az akciós újságban és a boltban is ugyan úgy nyújtóznak néha egy zsemle felé mint egy labda felé. Ha nem lakunk vele egy háztartásban és az anyuka ránk bízza, azzal a címszóval, hogy “ Még mindennek örül “ vagy “ Lepj meg!” , az a totális zűrzavar. 
 
Ebben szeretnék segíteni, mint 3 gyerekes anyuka és több ezer babaajándék megálmodója, persze pelenkatorta formájában. 
Bár igaz, ami igaz, a pelenkatortáinkat nem a babák kapják a kicsi kezükbe, a tartalmának a felhasználói viszont Ők lesznek.
Ebből a gondolatmenetből remélem rájöttél, hogy ezt a blog cikket leginkább nem az anyukáknak írom, hanem inkább a távolabbi hozzátartozóknak. Barátoknak, rokonoknak, olyan kollégáknak, akik szeretnek ajándékozni és meglepni minden kis csodabogarat a környezetükben.
Amit tudnod kell, mielőtt ajándékot vásárolsz babának (nem csak Karácsonykor) .

Az alábbi  babára vonatkozó információkat:

  • Kor:  játékok fejlettségi szintje miatt kell. Általában minden játékra rá van írva egy ajánlás, hogy mekkora babának ajánlják. Ez nem Szentírás. Ahány baba, annyi fejlődési ritmus. Viszont kisebbeknek valót, csak akkor vegyél, ha kérik. Egy 3 hó + rágóka nem élete végéig jó a babának, de egy éven belül biztos játszik vele valahogy, valamennyit. Ha az van ráírva 3-36 hónapos korig, akkor valószínűleg több szint van benne, amivel sokáig tud játszani a gyerkőc. Így ez akkor is jó ötlet , ha 3  vagy ha 20 hónapos. De egy 3 éves gyerkőcnek már nem biztos, hogy ez a legjobb ajcsi. A baj vele, hogy pici babások lehet nem merik még kibontani, mert félnek, hogy még nem elég “érett”hozzá a töpörtyű. Elteszik későbbre és remélhetőleg nem felejtkeznek meg róla.
  • Láb méret: érthető módon, mamusz, cipő, zokni esetén jó tudni. Még a kocsicipőknek is van mérete. Így, ha azt szeretnéd, hogy hordva legyen, akkor tudd meg a méretet. Boltba szembesülni a pici méretekkel kellemetlen és ha nincs nálad a gyerek, akkor szinte lehetetlen küldetés.  Ha nem vagy benne biztos, vagy netán még az anyuka sem tudja, mekkora a pici láb, akkor inkább vegyél zoknit. Vannak cipő mintájúak vagy nagyon vastag zoknik is. 
  • Magasság: ez általában akkor szükséges, ha ruhaneműt szeretnél venni. A babaruha mérete általában a baba teljes magasságához van viszonyítva. Így ha tudod, hogy pl.  64 cm hosszú volt a baba az előző védőnői mérésen, akkor 68-as ruha lesz neki a mostani mérete. A 62-es már kicsi lesz. Ha vékonyabb a baba, akkor talán (nagyon talán, de nem ajánlott ) vehetsz kisebb méretet, ha jól tápláltabb, akkor nagyobbat. Bár ha nem idény szettet szeretnél venni, karácsonyi vagy újévi mintával, akkor én javaslom, hogy nagyobb méretet vegyél, nem sokkal, de legalább 1 mérettel (pl. 68–>74) 
  • Van e testvére: ha már van egy idősebb testvére, legyen az azonos nemű vagy különböző, bizonyos termékek már vannak a háztartásban, amiből nem biztos, hogy kellene még egy. Ezek az alap dolgok. Pl.: babakád, pelenkázó alátét, hinta, ilyesmik. Még ha sokkal nagyobb testvére is van, ilyeneket kérésre érdemes venni. Ami viszont mindig jól jön, azok a fogyó termékek, amik elhasználódnak, vagy higiéniai okokból nem árt cserélni. Ilyen a fürdő játékok, babaevőeszközök, rágókák és a könyvek. 
  •  Baba neme: ez 1 éves korig inkább a szín miatt érdekes. Hiába szeretik sokan a natúr színeket, bármelyik kisbabás családban lehet tudni, ha belépsz vendégként a házba, hogy kislány vagy kisfiú- e a baba. 1 éves kor után már elkezdenek autózni, babázni a gyerekek. Valamilyen szinten már vonzódnak bizonyos nemnek meghatározott játékok felé. Persze simán kocsizhat egy kislány és babázhat egy fiú, de ezt lehet nem az ajándékozónak kellene eldönteni. Ha ilyesmi játékot szeretnénk, inkább menjünk biztosra és a nemnek megfelelő ajándékot válasszuk vagy egy olyat, ami mind a kettőnek jó lehet. Labda, plüss, hangszerek, fejlesztő játékok…
  • Fenntarthatóság: jelenlegi trendi téma, sok anyuka ( egyre több!)  szereti,  nekem is kicsit szívügyem. Egyre gyakoribbak az olyan babakellékek, játékok, amik hosszabb élettartamot ígérnek vagy környezetbarátabb anyagból, esetleg kézzel készültek. Ez mind nagyon szuper és tényleg! Leginkább azért, mert ha több gyermeket tervez a család, akkor, /ha minden jól megy/, a többi gyereknek is használható lesz az ajándékod. Ezek pár éve, de tényleg csak pár, kb. 5-6 éve még nem voltak ennyire népszerűek. Így az akkor született babák túlnyomó többsége még nem kapott Montessori játékokat vagy minden mentes evőeszközöket, így ennek tudatában ezek mind mind jó ajándékok lehetnek. A gond jelenleg az árával van. Ami tényleg jó, annak húzósabb ára van. Vendégségbe pedig mégis furcsa, ha odamész egy darab minden mentes, csöpögés mentes pohárral, vagy egy kézzel készített csörgővel. Minimum szépen csomagold be. 🙂
  • +1 Joker ötlet: Ajándék utalvány : így aztán tényleg azt kap a baba, amire szüksége van. Vegyél vagy játékboltba vagy babaáruházba szóló utalványt és tegyél rá akkora összeget, amekkorát ténylegesen szeretnél erre az ajándékra szánni. Lehet, hogy ridegnek tűnik, mert csak egy kártya darab, de a sok ajándék után felfrissülés lesz a szülőknek és egy éven belül beválthatják, akár akkor, mikor éppen jól jönne egy új játék, vagy egy nagyobb, amibe bele tudják forgatni.
  • ÉÉs, most jön a reklám (dobpergés): tudom javasolni, hogy nézz ki egy szimpatikus játékot, terméket, ajándékkártyát, bármit, amit szeretnél a babának adni és kérd bele a pelenkatortádba. Minimum 12 cm-el magasabb és 30 cm-el szélesebb ajándékot tudsz varázsoltatni, szépen becsomagolva, masnival a tetején. Akár egy pici termékből is óriási és hasznos ajándékot tudsz adni, amit pelenka tartalma végett felhasználnak és az általad gondosan kiválasztott ajándék is megkapja a kellő elismerést és helyet. Nem kell mást tenned, mint hogy belinkeled a kiválasztott terméket, odaírod, hogy a terméken felül, mennyit szánsz még a pelenkatortára és már készítjük is.
Ha Nektek kényelmesebb, vagy gyorsabb,